teatteri_yl_

Nuorisoseura Auran teatteritoiminta juontaa juurensa jo 30-luvulta. Toki iltamissa oli esitetty kuvaelmia sitä ennenkin, mutta 1930-luvulla järjestettiin ensimmäinen maskeerauskurssi – hyvin edistyksellistä toimintaa tuohon aikaan. 60-luvun alussa esitettiin Saaren kansanpuistossa näytelmät Talkootanssit, Huutokauppa sekä Tukkijoella.

Vuonna 1965 Matti Komonen sai idean, että Nuorisoseura Auraan perustettaisiin oma kesäteatteri. Pentti Rauhaniemen annettua Rauhaniemen nokan kesäteatterin käyttöön syntyi Rauhaniemen kesäteatteri. Jo seuraavana kesänä, 1966, esitettiin ”nokassa” näytelmä Häät Rymättylässä. Näyttelijäkaarti asusteli teltoissa ”nokassa”, josta jokainen aamutuimaan suunnisti. Näin kului useita kesiä. Näytelminä mm. Pohjanpään Keisarin Käräjät, Canthin Roinilan talossa ja Tobiaksen Isännän ääni. Rosvo Roopen kävi katsomassa lähes 5000 katsojaa.

Vuosien ja kesien kuluessa on Rauhaniemen kesäteatterin penkeillä nautittu Simpauttajasta, Rykmentin murheenkryynistä, Kantristoorista, Siunatusta hulluudesta ja Lottopotista. Ja vain Rauhaniemessä on esitetty Turkka Malin Testamentti, Venäläinen paletti, Antamaton sotilas Riemuranta ja Keinosiementäjän tytär. Turkan näytelmissä on ollut mukana niihin sävelletty ja sanoitettu musiikki.

Näyttelijöinä useissa näytelmissä ovat olleet mm. Rauhaniemen Heikki ja Jukka, Lepolan Liisa, Silmälän Esko, Lahden Elvi, Mustosen Sisko ja Lasse, Talikaisen Tuula, Syrjälän Maikki, Miettisen Hannu, Thomssonin Tanja ja Palomäen Jarmo. Ja aina mukaa tulee uusia ”staroja”. Hienoa! Kiitoskukat ojennetaan kaikille teatterilaisille.

Tauno Tähti, Pertti Munck ja Mika Kujala ovat ohjanneet kesäteatteria monta vuotta.

 

Rauhaniemen kesäteatterin valloittaa kesällä 2018

 

VIHERVAARAN ANNA

 

Tarina kertoo orpotyttö Annasta, jonka adoptoi iäkäs sisaruspari. Alun perin heille piti tulla poika peltotöihin, mutta juna-asemalla odottaakin tyttö. Sekaannuksesta selvittyään he rakastuvat tähän tulisieluiseen haaveilijaan. Tule kokemaan punapään mielikuvitusrikkaat nuoruusvuodet kommelluksineen aidossa maalaismaisemassa.

L.M. Montgomeryn ajaton klassikko on kirjoitettu 1908, ja se löytyy nykyään myös Netflixistä vuoden 2017 versiona. Saavu perheinesi ikivihreään Vihervaaraan!

Esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma

 

Esitysajat: 24.6.-8.7.2018 (maanantaisin ei näytöksiä)

sekä 4-5.8.2018

Ensi-ilta su 24.6. klo 15

ti-su 26.6. – 8.7 arkena klo 18 ja viikonloppuna klo 15
maanantaisin ei näytöksiä

Hakkapeliittapäivinä näytökset:

la-su 4.-5.8.2018
la klo 15 ja 18
su klo 18

Pääsylippujen hinnat:

Aikuiset: 15 e
Lapset (7-16 v): 10 e Alle kouluikäiset ilmaiseksi.
Ryhmät (vähintään 20 hlöä): 13 e (opas ja kuljettaja ilmaiseksi)

Ryhmäliput suositellaan varattavan etukäteen.

Tiedustelut ja varaukset:

Kesäteatterin tiedustelut ja paikkavaraukset klo 16 jälkeen p. 040 8316369

Rauhaniemen Kesäteatteri/Nuorisoseura Aura
Forssantie 290 Tammela

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

VUONNA 2016 RAUHANIEMEN KESÄTEATTERI VIETTI 50-VUOTIS JUHLIAAN
Tammelan Nuorisoseura Aura Ry teki 1960-luvun alussa kolme näytelmää Saaren Kansanpuistossa, mutta teatteritoiminnan juuret Nuorisoseuran osalta sijoittuvat jo 1930-luvun alkuun.
Vuonna 1965 Komosen Matti ja kumppanit pohtivat oman kesäteatterin perustamista, joka olisi keskeisemmällä paikalla, sillä harjoitusmatkat näyttelijöiden kannalta Saaren Kansanpuistoon olivat kuljetukseltaan ja pituudeltaan hankalia. Porukka ehdotti Rauhaniemen Nokkaa teatteritoimintaan käytettäväksi. Hyvän idean seurauksena Nuorisoseura teki käyttösopimuksen
Nokasta Rauhaniemen Pentin ja Siskon kanssa, ehtoina oli että Aura hoitaisi alueen kunnossapidon. Vuonna 1966 Nokassa esitettiinkin ensimmäinen näytelmä, Häät Rymättylässä.
Näyttelijöitä ja ohjaajia on mahtunut 50 vuoteen monta. Näytelmiä on ollut laidasta laitaan, muun muassa Rosvo Roope, Keisarin käräjät, Hakkapeliittanäytelmä,
Onnenmaa, Pikku Pietarin Piha, Rykmentin murheenkryyni sekä moni muu teos on ollut nautittavana Rauhaniemessä. Ainutlaatuisia näytelmiä ovat olleet Turkka Malin
kirjoittamat viisi näytelmää, jotka tehtiin ainoastaan Nuorisoseuraa varten.
Paikkana kesäteatterimme on ainutlaatuinen, joka on ollut myös aikoinaan ensimmäisiä katsomoltaan nousevia kesäteattereita, toki maaperä on sen mahdollistanut. Ennen vanhaan näyttelijät asuivat kesän ajan Nokassa majoittuen teltoissa. Tavasta on aikoinaan luovuttu, mutta savusaunominen ensi-illan jälkeen on muodostunut näyttelijöille ja talkooporukalle perinteeksi. Muutama vuosi Kesäteatterin perustamisen jälkeen tarvittiin Rauhaniemeen ravintola ja Kuhasuolta tuotiin Nokkaan Kuhapirtti, jossa vieläkin tarjoillaan väliajalla kahvia ja pullaa. Alkuun Nokassa ei ollut ollenkaan sähköjä ja vesi jouduttiin tuomaan kanistereissa.  Nykyään olosuhteet ravintolan ja tekniikan kannalta ovat paremmat.
Puvustuksesta on vastannut pitkään Anu ”Mimmi” Kallionpää, Nuorisoseuran huikeaa vaatevarastoa käyttäen. Lavasteet on aina tehty talkoilla yhdessä rakentaen. Isoimpia investointeja teatterille on ollut muutama vuosi sitten hankitut mikit. Paikalliset yrittäjät, seurat sekä lähialueen yhteistyökumppanit ovat sponsoroineet paljon teatteria. Esimerkiksi Palmin Puutarha on antanut alueelle kesäkukkaset.
Rauhaniemen kesäteatterin salaisuus huikean paikan lisäksi on ainutlaatuinen talkootyö. Toiminnassamme on todella suuri merkitys kahvion työntekijöillä, liikenteenohjaajilla, lipunmyyjillä, peflettien jakajilla, käsiohjelman tekijöillä sekä muilla pieniä asioita tekevillä henkilöillä. Ahkerampia talkoolaisia muistamme ansiomerkein ja suurin kunnianosoitus on Seppo Lukanderin keksimä Rauhaniemen Ritarikunnan jäsenyys. Talkooporukkaamme mahtuu aina lisää väkeä ja jokainen kiinnostunut on tervetullut mukaan toimintaan. Rauhaniemen Kesäteatterin tuotoilla mahdollistamme Auran Pirtin kunnossa pitämistä sekä kerhojen jatkumista. Lisätietoa Rauhaniemen Kesäteatterista voi lukea Auran Historiikista.
Lopuksi haluan kiittää kaikkia 50 vuoden aikana mukana olleita talkoolaisia sekä teitä katsojia, ja toivottaa Teidät lämpimästi tervetulleeksi
Rauhaniemen kesäteatteriin tänä kesänä katsomaan Mika Kujalan ohjaaman juhlanäytelmän Simpauttaja.

Santra Rauhaniemi
Ns. Auran johtokunnan jäsen
Rauhaniemen kesäteatterin kasvatti

_____________________________________________________________________________________________________________________________________


Instagramissa #rauhaniemenkesäteatteri:

Sorry:

- Instagram feed not found.

Rauhaniemen Kesäteatteri Facebookissa:

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

Instagramissa

Ajankohtaista

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

Tammelan Nuorisoseura Aura ry | vuodesta 1905